Cliënten

Voor mensen met lichamelijke klachten waarbij artsen niets kunnen vinden, is het frustrerend als ze te horen krijgen dat het waarschijnlijk ‘tussen de oren zit’. Want de pijn die ze voelen, zit er wel degelijk. En de lichamelijke symptomen tonen ook aan dat er iets niet goed is. Een afspraak met een fasciatherapeut of psychosomatische fysiotherapeut kan een wereld van verschil maken.

Pijn en stress

Mijn expertise is gericht op pijn- en stressmanagement. Pijn en stress hebben veel meer met elkaar te maken dan men denkt. Zo krijgen de hersenen bij pijn een signaal, ze worden geactiveerd. Belangrijke hersencentra die door pijn worden geactiveerd, worden ook bij stress geactiveerd. Het kan zo zijn dat deze centra’s overactief worden. Zo kun je bij pijn stress krijgen en bij stress pijn krijgen. Bekijk ook de video over hoe pijn werkt in je brein.

Focus op lichaam en geest

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Een geregistreerde psychosomatische fysiotherapeut gaat verder dan een ‘gewone’ fysiotherapeut en legt de focus op zowel het lichaam als de geest. Want als die twee aspecten niet goed op elkaar zijn afgestemd, raak je uit balans. Het is ook wel een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning.

Fascie speelt rol in ontstaan van vele klachten

Onlangs heeft men ontdekt dat de fascie een belangrijke rol speelt in het lichamelijk functioneren. Samen met de zenuwen en de hormonen beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en dus ook het gedrag. Het lijkt dan ook aannemelijk dat de fascie een grote rol speelt in het ontstaan van diverse klachten en aandoeningen. Zowel fysiek als mentaal.

Fascie niet te zien op röntgen of MRI

De fascie (fascia=Latijn) omhult en verbindt alle spieren, botten en organen. Dit bindweefsel is gevoelig en het kan zorgen voor allerlei vormen van medisch onverklaarbare pijn. Als er iets niet goed zit in de fascie is dat niet te zien op röntgen-foto’s of een MRI. Alleen door een specialistisch onderzoek zijn problemen in de fascie op te sporen.

Fasciatherapie, voor wie?

De cliënten die gebaat zijn bij fasciatherapie, zijn onder te verdelen in twee groepen.

De eerste groep cliënten heeft klachten die ontstaan door overspanning of overbelasting, bijvoorbeeld sporters. Maar ook mensen die langdurig blootstaan aan stress. Klachten bij deze eerste groep kunnen zijn: rug- nek en/of hoofdpijn, duizeligheid, disfunctionele ademhaling, hyperventilatie en vermoeidheidsklachten. In een ernstiger vorm kunnen cliënten uitgeput, chronisch vermoeid of depressief zijn.

De tweede groep zijn mensen die klachten overhouden na een (medisch) ongeval. Bijvoorbeeld restklachten na een operatie, een ongeluk of sportletsel. Ze hebben wel klachten, maar kunnen gewoon blijven functioneren. Deze klachten zijn vaak medisch onverklaarbaar. Fasciatherapie kan ook hier voor verlichting zorgen.